TONDACH® prirodno lijep krov

Tondach napredni seminar za krovopokrivače 10 -13.02.2014.

20. veljače 2014

Tondach Bosna i Hercegovina svake godine organizuje trodnevno školovanje najboljih majstora u Austriji, u srcu Tondach grupacije Gleinstaetten-u. 

U periodu od 10-14.02.2014. grupa od 12 majstora u pratnji tehničkog lica Tondach-s BiH uzela je učešće na naprednom seminaru edukativnog karaktera u Centru za certificiranje krovopokrivača Austrije.

Majstori iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, Sarajeva, Foče, Visokog, Banja Luke i Velike Kladuše imali su priliku nadograditi svoje znanje i naučiti finese krovopokrivačkih radova.

 

 

 

 

 

 

Seminar se odnosio na tehnike pokrivanja kraljevskom klasom, Biber crijepom, čije izvođenje umiju samo vrhunski majstori. Uz upute nastavnika Manfreda Nepela naša grupa je bez većih poteškoća ispunjavala zadate konstrukcije, što je dokaz o visokom nivou majstorstva.

 

 

 

Uz ugodno druženje i učenje bio je uključen u obilazak tvornice Tondach Gleinstaetten, gdje su se prisutni uvjerili u kompleksnost procesa proizvodnje glinenog crijepa. Nakon obilaska i cjelokupnog procesa od samog iskopavanja gline, prerade,

sušenja, farbanja, pečenja i hlađenja bilo je svima jasno zašto je glina i danas jedini dugotrajni prirodni pokrovni materijal.

Učesnicima seminara su na kraju dodijeljeni Certifikati za izvrsnost tehničke izrade uvale, kupole i Napoleonovog šešira.