TONDACH® prirodno lijep krov

Nagrada za saniranje krova od strane internacionalne Udruge krovopokrivača

20. studenog 2013
Ponovo uspješan natječaj

Internacionalna federacija krovopokrivača je ove godine (kao i 2011.) raspisala natječaj za „Nagrade IFD“ za izvanredne uzore koji su vezani na izvedbu i sirurnost. IFD nagrade obuhvataju četiri kategorije:

  • kosi krov
  • ravni krov
  • metalni krov
  • fasada / oblaganje vanjskih zidova

Ove je godine bilo prijavljeno 58 projekata iz 10 zemalja: 

Kosi krov

19 objekata

9 zemalja

Ravni krov

15 objekata

5 zemalja

Metalni krov

13 objekata

6 zemalja

Fasada

11 objekata

7 zemalja

 

Bili su prijavljeni krovopokrivači iz slijedećih zemalja; A, D , EST, H, NL, PL, RUS, SK UK i USA. Predsjedništvo IFD je oduševljeno tako visokim brojem sudionika i na čemu su i svima zahvalili. Komisija je ustanovila da je osim velikog broja prijavljenih objekata i sama izvedba bila visoko kvalitetna . Zbog velikog broja prijavljenih objekata i krovopokrivača i odabir nije bio lagan.

Ocjenjivanje je bilo provedeno od strane jednog neovisnog odbora sastavljenog od stručnjaka, sve pod nadzorom IFD-a. Pobjednici iz svake kategorije su objavljeni u sklopu svečane večeri u sklopu ovogodišnjeg IFD kongresa u Rotterdamu.

 

Nominirani 2013. U kategoriji „kosi krov“

Objekat

Firma

Proizvod

Zemlja

Burg Boppard

Lothar Henzler Dachdecker-Klempner GmbH Michael Weitzsch

Schiefer

Njemačka

Heilandscrkva Mürzzuschlag

Herbitschek GmbH - Heinz Präsent

TONDACH®

Austrija

Villa

Ulrich Senn Bedachungen - Ulrich Senn                   

Dachziegel

Njemačka

Crkva Vituskerk

Bogaerts-van Nuland B.V. - Mirjam Dappers-Bogaert

Versch. Schiefer

Nizozemska

 

Pobjednici u kategoriji „kosi krov“ je firma Boagerts-van Nuland B.V. i Mirjam Dappers-Bogaert iz Nizozemske. Čestitamo!

TONDACH ® projekt: Heilandskirche (Crkva) Mürzzuschlag

Nominiran

Herbitschek GmbH

Dachdeckerei-Spenglerei

Leitung Herr Heinz Präsent

Grazer Str. 62b

8680 Mürzzuschlag

 

Opis projekta:

Na inicijativu g. Petera Roseggera se gradi 1900 godine evanđeoska crkva Heilandskirche u Mürzzuschlagu. Crkva je izgrađena u neogotičkom stilu od opeke i kamenih i ukrasnih elemenata, nakon samo pet mjeseci prema planovima bečkog arhitekta Karla Steinhofera.. Crkva se nalazi na jednom brežuljku „Oelberg“, koji se nalazi na jugu Mürzzuschlaga i krasi sliku grada.

Višespratni toranj sa bogatim elementima i jednim ukrašenim kupolastim krovom okrenut je prema sjeveru.

Objekt je pod zaštitom spomenika, pa su sve krovne površine i posebno toranj morao biti pokriven prema orginalnom predlošku. Na toranj se nastavlja lađa crkve. Krov, kao i toranj su bili u jako lošem stanju i morali su se obnoviti.

Površina tornja je ca 100 m2, glavni krov ima površinu od 340 m2. Izvedba potkrovne konstrukcije se također u sklopu sanacije radila prema novim normama. Glavni krov je saniran sa prirodnim crijepom TONDACH ® Steinbrueck sa svim pripadajućim keramičkim elementima i Tuning komponentama (odzračnim trakama, kopčama protiv vremenskih nepogoda…). Sanacija tornja je provedena sa mješavinom crijepa TONDACH ® Uglatim biberom 19x28, 14x28 i proizvedenim TONDACH ® pločicama 15x7, 5x2, 15x7, 7x1 cm. Te su pločice posebno izrađene i glazirane iz različitih tonova boja kao smeđa, zelena i žuta, sa zadaćom da izvedba bude čim autentičnija u odnosu na materijal. Kao završetak su odabrani posebni sljemenjaci 13 cm u smeđo glaziranoj verziji. Dodatno su se postavljali i glatki sljemenjaci 13 cm u zelenoj glazuri. Krovopokrivački i limarski radovi realizirani su od maja do oktobra 2012., a provela ih je firma Herbitschek d.o.o. iz Mürzzuschlaga.

Firma Herbitschek je osnovana 1915. godine i može se osvrnuti na dugogodišnju tradiciju u području graditeljstva, posebno u području krovopokrivanja. „Mi smo već godinama specijalizirani na krovopokrivačke i limarske radove i imamo brojne reference, naročito u području objekata pod zaštitom spomenika. Naši su krovopokrivači izvrsno educirani, te imaju bogato dugogodišnje iskustvo“.

Ovaj historijski projekt je bio izazov za nas, jer su bili propisani vrlo rigorozni uvjeti od strane zavoda za zaštitu spomenika. Izgled tornja je morao biti orginalan. Nadalje je orginalni toranj bio prekirvan ciglom koja je bila samo obojena.

Za radove na ovom projektu postavljeno je nekoliko skela sa svim sigurnosnim mjerama, koji su bili oko crkve. Radovi na krovu su izvedeni u roku 5 mjeseci. TONDACH Gleinstätten morao je posebno proizvesti materijal koji je bio korišten za izvedbu krova. Posebno kod površine tornjeva morali su naši stručnjaci paziti na dimenzije krasnih elemenata.

Savršeno usklađeno je moralo biti i postavljanje posebno proizvedenih sljemenjaka različitih boja.

„Uspjelo nam je radove izvesti tačno prema zadanim uvjetima, kako bi historijska crkva i dobila novi krov, a zadržala izvornost““ rekao je g. Heinz predsjednik Herbitschen d.o.o.

Ova e-mail poruka je povjerljivog sadržaja i može sadržavati povlaštene informacije i povjerljive informacije. Ako niste naznačeni primatelj, ne biste smjeli kopirati, prosljeđivati ili koristiti informacije koje sadrži. Ako dobijete takvu poruku, molimo Vas da posaljete e-mail pošiljatelju te izbrišete poruku sa Vašeg računala. E-mail poruke su podložne izmjeni, presretanju a neovlaštenom mijenjanju, stoga mi ne snosimo krivnju ako dođe do takvih promjena, također ni za posljedice tih promjena. Također, morate biti svjesni da Vaša kompanija može pratiti Vaše e-mail poruke i njihov sadržaj.